top of page

Kuzey Kutup Bölgesi Yeşilleniyor


NASA ’nın Landsat uydusu tarafından çekilen görüntüler, Alaska ve Kanada’nın Kuzey Kutup Bölgesi’nde kalan kısımlarında bitki örtüsü yoğunluğunun arttığını gösteriyor.

Remote Sensing of Environment dergisinde yayımlanan sonuçlar, Landsat uyduları tarafından 1984 – 2012 yılları arasında çekilen 87.762 görüntünün incelenmesiyle elde edildi. Alaska ve Kanada’nın %91,2 oranında karla kaplı olmayan ve su bulunmayan bölgelerinin görüntülerinin analiz edilmesiyle gerçekleştirilen araştırmada, bu süreç sonunda bölgenin %29,4’ünde bitki örtüsü yoğunluğunun arttığı anlaşıldı.

Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki bitki örtüsü yoğunluğundaki artışın daha sıcak iklim koşullarıyla ilişkili olduğu düşünülüyor. Araştırmalar yüksek enlemlerdeki sıcaklık artışının küresel ortalama sıcaklık artışı değerinden yüksek olduğunu gösteriyor. Yüksek sıcaklık değerleri bitkilerin büyüme dönemlerinin uzunluğunu, toprağın nem oranını ve topraktaki besin miktarını etkiliyor.

Landsat uyduları bitki topluluklarından yansıyan görünür bölge ve kızılötesi dalga boyundaki ışınların miktarını ölçüyor. Kullanılan yöntem, uydular sayesinde iklim değişikliklerinin ekosistem üzerindeki etkilerinin geniş ölçekte uzaktan takibine imkân veriyor.


Tücot'a Hoş Geldiniz 

Coğrafyaya Dair Her Şey Tücot'ta

GÜNCEL
COĞRAFYA HABER AKIŞI
bottom of page