top of page

Kutup Ayıları İklim Değişikliğiyle Nasıl Mücadele Ediyor?


Kuzey Kutup Bölgesi'nin yırtıcılarının sayısı sürekli ve hızla azalıyor. Çünkü fok gibi deniz memelilerini avlamak için ihtiyaç duydukları deniz buzu yok oluyor. Kar amacı gütmeyen Polar Bears International kuruluşuna göre, doğada 25 binden az kutup ayısı kaldı. Örneğin güneydeki Beaufort Denizi civarındaki nüfusları 2001 ila 2010 yılları arasında yüzde 40 kadar azalış göstererek 1500’den 900’e düştü. Doğal yaşam alanları git gide küçülen kutup ayıları tuhaf davranışlar sergilemeye başladı. Bu ay başında beş ayı, Rusya’daki bir meteoroloji istasyonunda çalışan bilim insanlarını ablukaya alarak dışarı çıkmalarını engelledi. Aynı gün Kuzey Kutbu’nun bir başka bölgesinde Kanada, Danimarka, Norveç, Rusya ve ABD’yi temsil eden bilim insanları kutup ayılarının yok olmasına dur demek amacıyla hazırlanan on yıllık planı açıkladı. Önlemler arasında, kutup ayılarının doğal ortamlarının korunması ve iklim değişikliğine karşı kanun koyucular ve kamuoyu ile birlikte çalışmalar yapmak da var.

utup ayıları genelde deniz buzunun üstünde avladıkları halkalı fok ve sakallı foklarla besleniyor. Karadayken deniz kuşları, yumurta, hatta ot bile yiyebilseler de deniz buzu olmadan yiyeceklerinin önemli bölümünden yoksun kalıyorlar. [Fotoğraf: Cory Richards]

Ancak iklim değişikliğiyle mücadele bir gecede olmuyor. Yiyecek ve doğal ortam azlığı, kutup ayılarının sağ kalmak için yaratıcı çözümler bulmasıyla sonuçlanıyor. İşte kutup ayılarının değişen gezegenimizin etkisine maruz kalmamak için uyguladığı dört strateji:

Artıkları Buzda Saklamak Norveç’in kuzey kutup bölgesindeki adalar grubu Svalbard’daki bir araştırma ekibi geçenlerde aç bir kutup ayısının yunus yediğini ve artıklarını da daha sonraya saklamak üzere kara gömdüğünü gözlemlemiş. Bu davranışın şaşırtıcı olmasının çeşitli nedenleri var. Bir kere, kutup ayıları normalde fok yemeyi tercih ediyor. Ayrıca bilim insanları yırtıcıların bu yunus türünü yediğine daha önce hiç görmemişti. Bozayı gibi başka ayı türleri daha sonra yemek üzere yiyecek depoluyor ama artan yiyeceği buzdolabına koyar gibi bir tarzda saklamak kutup ayıları için sıradışı bir davranış.


Muhtemelen şöyle bir şey olmuştu: Yunuslar, buzsuz dönemde Svalbard’a kadar yüzmüşlerdi. Aslında bu da sıra dışı çünkü burası normalde yıl boyunca donmuş oluyor. Daha sonra bölge buzlandığında burada tutsak kalmış ve kutup ayılarına yem olmuşlardı. Bu tür buz tuzakları ayılar için kısa dönemli bir lütuf oluyor, onlara sadece buzdaki bir delikten çekip aldıkları bol yağlı bir gıda kaynağı sağlıyor. WWF’nin Kuzey Kutbu korumacılık grubu başkanı Peter Ewins, bu durumun Norveç kutup ayıları açısından her şeyin yolunda gideceği anlamına gelmediğini söylüyor. “Uzun dönemde kutup ayılarına yem olan bu türlerin nüfusu azalacak,” diyor. “Dolayısıyla kutup ayıları için sürekli bir zengin yağ kaynağı olmayacak.” Menüde Hem Et Hem Balık Kar kazları üremek için her yıl Kanada’ya geliyor. Dişiler normalde kuluçkaya bir kerede dört yumurta bırakıyor. Bir zamanlar ABD’de tehdit altında olan bu türün yeniden toparlanması kutup ayılarının şansını artırıyor. Omurgalı hayvanlar bilimcisi Robert Rockwell, Oikos dergisinde yayımlanan 2011 yılına ait bir araştırmada bu yumurtaların kutup ayıları için yedek bir yiyecek kaynağı olduğunu ortaya koymuştu. Tek bir yumurta yemek 'çubukta tereyağı' yemeye benziyor,” demişti Rockwell o zaman kendisiyle yapılan röportajda. Rockwell 88 kar kazı yumurtasının bir fokun kalorisine eşit geldiğini söylüyor. WWF’den Ewins de bunu yaz boyunca günde tek bir kez granola yemeye ve ardından gelen altı ay boyunca sizi tok tutacağını beklemeye benzetiyor.



yazının devamı:


http://www.nationalgeographic.com.tr/makale/kesfet/kutup-ayilari-iklim-degisikligiyle-nasil-mucadele-ediyor/2586



Tücot'a Hoş Geldiniz 

Coğrafyaya Dair Her Şey Tücot'ta

GÜNCEL
COĞRAFYA HABER AKIŞI
bottom of page