top of page

Antroposen’in Başlangıcı


Son araştırmalar, insan etkinliklerinin çevreyi şekillendirmeye başladığı ve Antroposen olarak adlandırılan jeolojik çağın iklim değişiklikleriyle, şehirleşmeyle, atom bombalarının kullanılmasıyla ya da Sanayi Devrimi’yle değil çok daha önceleri başladığını gösteriyor. Dr. S. K. Lyons ve arkadaşlarının Nature’da yayımladığı makaleye göre günümüzden altı bin yıl önce insan faaliyetleri sonucunda bitki ve hayvan topluluklarında çok önemli değişiklikler olmaya başlamıştı.


Modern topluluklardaki pek çok tür birbirini fazla etkilemez. Örneğin bir toplulukta çok sayıda ağaçkakan olması bu topluluktaki yer solucanlarının sayısı hakkında bilgi vermez. Çünkü bu iki tür arasında fazla etkileşim yoktur. Ancak toplu türler olarak adlandırılan bazı türler bir arada bulunma eğilimindedir. Örneğin çitalar ve zürafalar genellikle bir arada olurlar. Çünkü bu türlerin her ikisi de savana olarak adlandırılan büyük ovalarda yaşarlar. Ayrık türler olarak adlandırılan bazı türlerse genellikle birbirini dışlama eğilimindedir. Örneğin aynı böceklerle beslenen iki ayrı ağaçkakan türü genellikle aynı ortamlarda bulunmaz.


Araştırmacılar hem modern ekosistemler üzerinde yaptıkları çalışmalarla hem de fosil kayıtlarını kullanarak bitki ve hayvan topluluklarının zamanla değişimini incelemişler. Sonuçlar yaklaşık üç yüz milyon yıl boyunca bitki ve hayvan topluluklarında ayrık türlerin görülme sıklığının yüksek olduğunu, ancak altı bin yıl öncesinde bu durumun değiştiğini gösteriyor. Geçmişte Dünya’da meydana gelen çevresel değişikliklerle ilgili bilgilerimiz bu durumun iklime bağlanamayacağını gösteriyor. Araştırmacılara göre altı bin yıl öncesinde bitki ve hayvan topluluklarında görülmeye başlanan değişimin ana nedeni insan faaliyetleri olmalı. Altı bin yıl öncesi, insanların tarıma daha fazla bağımlı olmaya başladıkları döneme denk geliyor. Dolayısıyla elde edilen sonuçlar bu dönemde bitki ve hayvan topluluklarında görülmeye başlanan değişikliklerin insanların çevrede sebep oldukları değişikliklerden kaynaklandığına işaret ediyor.


- See more at: http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/antroposenin-baslangici#sthash.WZBeCzXT.dpuf

http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/antroposenin-baslangici


Tücot'a Hoş Geldiniz 

Coğrafyaya Dair Her Şey Tücot'ta

GÜNCEL
COĞRAFYA HABER AKIŞI
bottom of page